Cupra Terramar sa už preháňa v maskáčoch. Je rozlúčkou so ‘spaľovákmi‘

Cupra Terramar je jednou z troch noviniek plánovaných v najbližšom čase. A zároveň poslednou novou Cuprou so spaľovacím motorom. Cupra Raval a Tavascan budú už len elektrické.

27.03.2024 18:00
debata
Predprodukčné prototypy Terramaru sa už... Foto: Cupra
Cupra Terramar - predprodukčné prototypy 2024 Predprodukčné prototypy Terramaru sa už preháňajú počas testov na bežných cestách. Konkurovať má napríklad Peugeotu 3008 alebo Hyundaiu Tucson či Fordu Kuga.

Už v roku 2022 predstavila španielska Cupra tri novinky na najbližšie roky. Mali síce pečať konceptov, ale v podstate sme sa pozerali na autá takmer pripravené pre sériovú výrobu. Z konceptu Urban Rebel sa čoskoro stane malý mestský elektromobil Raval s cenou od 25 000 eur a známe je už aj elektrické SUV-kupé Tavacan. Tretím do partie bude SUV Terramar, pomenované podľa zaniknutého španielskeho okruhu Autódromo de Sitges-Terramar s klopenými zákrutami neďaleko Barcelony. Cupra Terrmar bude mať premiéru na jeseň a tak neprekvapuje, že automobilka dolaďuje novinku na bežných cestách. Niekoľko predprodukčných prototypov s krycou kamuflážou sa nedávno podarilo „nachytať“ počas testov.

Cupra Unstoppable Impulse - 2022 Čítajte viac Cupra 'explodovala'! Na okruhu Terramar ukázala vzrušujúci trojzáprah

Dizajn sa pravdepodobne nebude veľmi líšiť od konceptu. Terramar má mať na dĺžku približne 4,5 metra, čo znamená, že veľkosťou zapadne medzi Cupru Ateca a sesterský Seat Tarraco. V ponuke Cupry bude však vlajkovou loďou. Zároveň pôjde o poslednú novú Cupru so spaľovacím motorom. V podstate bude blízkym príbuzným VW Tiguan, ktorý prešiel nedávno modernizáciou. Hoci majú byť v ponuke aj čisto spaľovacie verzie, svoj emisný kredit vylepší Terramar plug-in hybridom. Ako možno tušíte, technológiu si požičia z Tiguanu, ale aj nového Passatu Variant či Superbu Combi. To znamená kombináciu 4-valca 1,5 TSI a elektromotora v 6-stupňovej prevodovke DSG.

Finálny dizajn by sa nemal veľmi líšiť od... Foto: Cupra
Cupra Terramar - predprodukčné prototypy 2024 Finálny dizajn by sa nemal veľmi líšiť od rovnomenného konceptu, ktorý Cupra ukázala na okruhu Terramar už v roku 2022.

Šušká sa o výkone 200 kW, alebo ak chcete, 268 koní. Batéria s využiteľnou kapacitou 19,7 kWh by mala stačiť na dojazd 100 km. Zákazníkov iste poteší možnosť nabíjania jednosmerným prúdom s výkonom 50 kW, takže batéria by sa mala doplniť za približne 30 minút. Vylúčené nie sú ani motory 1,5 TSI (110 kW) a 2,0 TDI (110, 140 kW), pravdepodobne už len s dvojspojkovými prevodovkami 7DSG. V ponuke bude aj pohon 4×4. Vyplýva to zo spoločnej platformy MQB, ktorú bude mať Terramar spoločnú s nielen s Tiguanom ale aj Passatom a Superbom. V tomto roku nám však Cupra ukáže aj modernizovaný Leon a Formentor. Okrem toho už stihla predstaviť ostrú verziu elektrického hothatchu Born VZ.

Cupra Born VZ - 2024 Čítajte viac Cupra Born VZ: Konečne prichádza ostrá verzia. Trvalo to tri roky

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Cupra #Cupra Terramar
Články podľa značiek